Når Dolly slår

Jeg husker særlig to Donaldvitser fra barndommen. En handler om at Donald ikke går med bukse, og allikevel dekker han kun til underlivet når han bader eller dusjer. Den stresser meg fint lite. Den andre handler om veska til Dolly. Hva i all verden kan det være i den, for hun slår jo Donald i svime med den. Hah. Artig med hard veske. Men er det egentlig så gøy at Dolly slår Donald når hun ikke får viljen sin?

Først av alt: Ja, jeg vet at Dolly og Donald ikke er faktiske personer. Men det setter spor i oss som lesere allikevel. Spesielt hos barn. Og selv om grovere vold finnes i Snurre Sprett og Bippe Stankelbein, så er det lettere å trekke paralleller fra Andebys parforhold enn til en sulten ulv med en kjempesprettert i en ørken og en kanin som overlever å bli skutt i hodet på vei til Albuquerque. Og selv om akkurat Donald og Dolly ikke finnes på ordentlig, så skjer det liknende hendelser som i serierutene daglig i den virkelige verden.

I det siste Donaldbladet jeg leste nå i sommer (Anders And Extra i Danmark) har Donald bygget seg en båt for å slippe unna Dolly som vil på shoppingtur. Dolly overhører hans plan, og den neste serieruten er sensurert av hensyn til sarte lesere. Det er allikevel umulig å ikke vite hva som skjer. Foran Ole, Dole og Doffen har Dolly grepet en bjelke fra Donalds båtprosjekt og banket ham. Med en bjelke! I neste rute står hun over en stakkars halvt i svimeslått Donald med en hevet knyttneve og truer ham ytterligere.
Er det morsomt?

DollyHun skulle til og med gjerne slått ham mer!

Jeg kunne bedt deg om å bytte ut navnene ovenfor med navnet på ei venninne av deg, mannen hennes og navn på eventuelle unger, men jeg trenger ikke egentlig å la deg se for deg dette engang, bytt bare om navnene på Donald og Dolly? Ville det vært akseptabelt om Donald banket Dolly helseløs dersom hun ikke ville la ham fra på fisketur, for eksempel?

Dolly2Jeg tok meg den frihet å fotoshoppe litt. Kunne dette blitt vist i Donald?

Donaldblader er noe av det første man leser på egenhånd. Foreldre og lærere oppfordrer barna til å lese disse bladene grunnet god grammatikk og enkle historier. Figurer vi nesten kjenner fra fødselen er med på å øke lysten til å lese bladene. Donaldbaldet har blitt del av kulturen vår, og vi stoler på det. Det er et trygt og godt lesestoff. Men er det helt ufarlig? Det er langt fra den første gangen Dolly har banket Donald. Dette husker jeg fra egen barndom, men er kanskje ikke blitt helt var på det før nå.
Er det mulig at det fremdeles i 2014 blir laget humor av vold i parforhold for barn som nettopp har lært seg å lese? Hvor mange barn opplever ikke noe liknende hjemme hos seg selv? At mor eller far blir utsatt for vold av partneren sin.

Dolly må heller aldri stå til ansvar for denne mishandlingen. Ofte får hun faktisk støtte fra andre, ofte kvinnelige, bifigurer.

Det er også stor mangel på kunnskap om vold mot menn i nære relasjoner. Det er store mørketall da svært mye ikke blir rapportert. Det er flaut å bli slått av en kvinnelig partner. Hvorfor? Jeg tror at det skyldes det stigmatiseringen vi blir utsatt for via tilfeller som Dolly. Det finnes naturligvis en rekke andre tegneseriedamer som slår mennene sine, men jeg synes Dolly er det verste eksemplet fordi det er humor myntet på små barn. Dolly Ducks glade ansikt preger alt fra bamser og servietter og rosa ryggsekker sammen med hjerter og prikker og Minni Mus, der de smiler og ler og blir forbilder for små barn.
Dolly Duck er stort sett like harmløs som Minni Mus, og like underutviklet som karakter med unntak av volden. Jo mer jeg tenker på det, jo skumlere blir den karakteren.

Disney bruker ikke ordet krig i sine oversettelser. Det er derfor Andebys mange nevøer morer seg med det relativt nye «snøballkamp» for eksempel. Burde de ikke ha en liknende politikk når det gjelder fysisk vold?

Hva gjør det med menn som blir slått av kona si når de leser en slik tegneserie som latterliggjør sitauasjonen hans?
Hva gjør det med oss som heldigvis ikke er i den situasjonen når vi leser om den dumme anda som «får som fortjent»?
Hva gjør det med unger som vokser opp med disse historiene?
Dette er som sagt ikke fra et norsk Donald-blad, men det er Egmont som gir ut Anders And også.Jeg har skrevet en mail til Egmont for å høre hva deres politikk er rundt dette. Er veldig spent på svaret.

7 kommentarer om “Når Dolly slår

  1. Veldig bra og viktig innlegg. Det er slettes ikke ok at Dolly slår. Jeg kjente et stikk i meg når jeg så det Photoshoppa bildet, men ikke på originalen. Hvorfor kom ikke stikket når Dolly slår? Det er mye lettere å le vold mot menn bort enn vold mot kvinner. Vold i relasjoner er aldri greit!

    Liker

    1. Takk.
      En venninne av meg sa _akkurat_ det samme som deg om det photoshoppa bildet, og jeg tror det er slik med ganske mange av oss. Og jeg tenket at det stikket man får i magen beviser bare at Donald og Dolly er mer enn bare to tegnede ender.

      Liker

  2. Har lest Donald siden jeg har kunnet lese, har lest det siden jeg var sånn ca. 5-6 år gammel. Allikevel har jeg aldri følt en trang til å slå menn. Hvorfor skulle jeg det? Selvom jeg har lest om at Dolly slår Donald i et tegneserieblad? Kjære vene, tror kanskje du overreagerer litt her altså.

    Liker

    1. Det handler kun om prinsipp. Samme om du skulle slå mannen din på gata ville folk bare haa ledd, men om han hadde slått deg ville di ha ringt poletet.

      Dette handler om prinsipp

      Liker

  3. Men det var aldri min påstand heller. Dolly får ingen til å gjøre hverken det ene eller det andre. Men disse historiene er med på å latterliggjøre en situsjon som er hverdagen til mange. Min påstand er bare at vold i nære relasjoner ikke burde være underholdning for små barn.

    Liker

Legg igjen svaret ditt her