Til konfirmanten

Hva skulle jeg skrive om i dag? Jo, nå husker jeg det. Litt utenfor sesongen, men skitt au…

Jeg går med planer om å lage konfirmasjonskort med dorullnissene på. Finnes det noe kjedeligere enn konfirmasjonskortene du finne ri butikken? En akvarell av en ukjent tenåring i finstasen sin med skriften «Til konfirmanten» i gull, Monotype Corsiva. Det står vel ikke engang gratulerer med dagen, eller hvordan man nå hilser til en konfirmant. Mens jeg tenkte på dette, streifet tanken meg på at ikke bare bildet måtte være appellerende. Jeg ville også ha en tekst som blir lagt merke til. Jeg endte opp med to forslag, men er usikker på hvor salgbare de er.

«Gratulerer med dagen. I dag har du bekreftet foran en forsamling at du tror på Gud og at du ønsker å leve etter hans vilje…har du tenkt på det?»

Alternativt;

«Gratulerer med dagen. I dag har du stått til borgerlig konfirmasjon…hva legger du egentlig i det?»

Og så et bilde av en noe dømmende dorull.

2463_Kaketopp_Konfirmant_Gutt_m_slips_1 2457_Kaketopp_Konfirmant_Jente_1
Har aldri forstått hva slags sykdom disse kakefigurene portretterer, men det hører ikke hjemme i hverken konfirmasjon, dåp, bryllup eller begr…ok, kanskje i begravelse.

Lenge forstod jeg ikke helt dette med borgerlig konfirmasjon. Konfirmere hva da? Men så lærte jeg mer om hva det faktisk innebar, og selvom jeg ikke ser på det som en konfirmasjon, siden man ikke konfirmerer noe som helst, liker jeg det godt.

«På konfirmantkurset diskuterer vi ulike etiske problemstillinger, spesielt myntet på ungdommen. Viktige temaer er livssyn, humanisme og menneskerettigheter.»
– sakset fra Human-Etisk Forbund

Så godt liker jeg det, at jeg faktisk tenker det burde være obligatorisk. At en kristen konfirmasjon eventuelt fikk komme i tillegg. Det er jo ingenting som tilsier at dette opplegget ikke også er for troende. Det er neppe mange som vil si meg imot når jeg påstår at ungdommer flest konfirmerer seg for penger. Og det er dem revnende likegyldig om de står i en kirke eller ikke. Yay for de som ikke er likegyldige altså, misforstå meg rett. De aller fleste vil ha de pengene som følger. Så fikk ungdommene gå på disse kursene og så få en seremoni og selskap alt etter som familien ønsker.

Så, om konfirmasjon (sånn ordentlig med Gud og Jesus og sånn) virkelig er noe de tror på og ønsker å gjennomføre må man jo bare gjøre det. Da bryr man seg jo ikke om det er penger og gaver inne i bildet.

Ja? Nei? Hvorfor?Hvorfor ikke?

Legg igjen svaret ditt her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s