Stankelbein

Er det stankelbeinår i år? Eller er bare alle hjemme hos meg? De er i dusjen, over do, på kontoret, rundt hele inngangspartiet, på verandaen i stua, på soverommet, i ansiktet mitt, i håret mitt. Jeg har aldri vært borti liknende, kanskje med unntak av da jeg flyttet til Vadsø et år det var lemenår. Det var hakket mer galskap og ikke noe jeg savner. Men stankelbein. KOm igjen, moder jord, her har du feilet vel. De er en spøk. Ikke sant?

Stankelbeinet ser ut som den styggere, dummere fetteren til Langbein. De minner om en full bartender i en fullstendig upassende barnefilm. Og levetiden deres er en dag? På kvelden sleper de seg over skrivebordet mitt som Donald i ørkenen på vei etter en saftbod. Drar seg etter de to eneste beina som fremdeles fungerer.

Jeg har vanligvis ikke noe problem med dem. Sammen med de grønne små fluene er de to de insekteene jeg har minst problemer med. Så langt i år har jeg ikke sett ene eneste grønn flue dessverre. De er favorittene mine så jeg håper ikke det har skjedd dem noe. Jeg håper ikke stankelbeina er involvert i så fall. Tviler på det for de er jo ikke så ekle. Jeg tenke over det her om dagen da vi dusjet sammen, stankelbeinet og jeg. De er ikke så ekle, men hadde man fjernet vingene så hadde de vært motbydelige edderkopper. Er kanskje fullstendig ulogisk, men siden de i tillegg har vinger og kan fly er de mindre skumle enn edderkopper. Antakelig fordi de er helt ubrukelige. Jeg skjønne rikke hvordan de kan få i seg mat eller noe. De kan umulig ende opp der de tenkte, ikke på den måten de flyr. Tipula_paludosaNå er de over alt. Jeg så to som forsøkte å lage flere i vinduskarmen i stad også. De rygger visst inn i hverandre. Ikke engang det kan de gjøre ordentlig. Og navnet. Stankelbein. Er det det de heter? Jeg må google…

Fra wikipedia:
«Stankelbein (Tipuloidea) eller myhank er en overfamilie av mygg. Den omfatter familiene storstankelbein, Cylindrotomidae,småstankelbein og Pediciidae.

De har lange, smale vinger og lange bein. De ånder gjennom bakkroppen. De lever i ofte fuktige områder og deres naturlige fiender er fugler og andre insektetende dyr. Stankelbein er planteetere og larvene hos flere arter lever i jorden av røtter på gress og andre planter.»

Så Stankelbein er altså ikke bare et kallenavn. Den har en god del andre interessante kallenavn da. Her er et lite utvalg;
«Sjanglemygg». Forståelig, min favoritt.
«Langfotakongle». Kongle faktisk…
«Helikopter». Ikke et jeg ville satt på i…
«Gammel-Beate». Naturligvis.
«Krypepinnetynnedyret». enkelt og greit. Kanskje ikke, men veldig beskrivende. Noe man ikke kan si om
«Lille Koreaner’n».

For en forferdelig avslutning på dette innlegget…

Reklame

En kommentar om “Stankelbein

 1. Sitter her en sen nattetime og har fått hele fire stankelbein omtrent i hodet som kamikazefly fra løse luften. De kommer bare stupende ned og lander rett foran pc-skjermen og virrer hysterisk omkring før de forsøker å løfte seg opp mot lysrøret i skrivebordslampa …
  Besøket blir rimelig kortvarig ettersom de er lette å fjerne ved at de henrettes i den elektriske «badminton»-racketen (vel, batteridrevet, men sterk nok til å sende dem videre til de evige stankelbeinmarker).
  Har hatt en følelse av å gå i omtrent en sky av disse flaksende pinnene de siste par ukene, og nå søkte jeg tilfeldigvis på «storstankelbein» for å se om det var flere som følte seg omsvermet, og så havner jeg her – og leser med stor lettelse at jeg ikke er alene. Jeg begynte nemlig å lure på om huset var invadert, men skjønner nå at det må være storstankelbein-år. Har aldri opplevd maken.
  Så takk til sebolas for hans treffende skildringer jeg bare kan nikke gjenkjennende til og som gjør at jeg kan legge meg med vissheten om at huset ikke er noen oppgave for skadedyrkontrollen.
  Så blir det spennende å gå inn på soverommet og se om det er mulig å tenne nattlampen uten at den tiltrekker seg besøk av langbeinte vingeflaksere som synes det morsomste i verden er å surre rundt og rundt og rundt under lampeskjermen …

  Likt av 1 person

Legg igjen svaret ditt her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s