1. dorulldesember

November var nylig avgått og desember blomstret på alle kalendere, mer enn hva den gjorde i naturen. Fremdeles var det ikke et snøfnugg å skimte, men desember levde på kalenderen og i hjertet til alle barnlige med jul i sinnet. Den voksne gutten hadde fremdeles ikke blitt kjent med byen han hadde flyttet til for bare noen måneder siden, men noe fasinerte ham mer enn noe annet. Ikke langt unna veien han bodde i, lå det en nedslitt og øde fabrikk. Plenen foran den virket mistenkelig velpleid, og det samme med den groteske gullstatuen av en voksen mann som brøt med en hest. De stod i virkelig kontrast med bokstavene som var nær flasset av, sammen med resten av malingen, på murveggen bak. Det var bare så vidt man kunne skimte at det stod; Nissefabrikk.

Den voksne gutten hadde frydet seg over noe så fantastisk som en nissefabrikk i nabolaget, helt til han oppdaget ordene øverst på veggen. Hasle.

Haslenisser.

En ønskedrøm ble til et mareritt da han hadde oppdaget det allerede i sommer, og nå som julen nærmet seg ble det bare verre. Det var Haslenisser overalt! Det virket som om lokalbefolkningen faktisk likte dem. Et besøk i banken forleden ble til et skrekkscenario med minst ti grusomme fjøsnisser med hender større enn hans egne. Kald av svette måtte han forsøke å tenke på noe annet, i den visshet om at han aldri ville kunne overmanne en eneste av disse, langt mindre ti.

Det var aldri tvil. Årets første dorullnisse måtte bli en Haslenisse. Dels for å hylle lokal folklore i håp om å få innpass i samfunnet. Dels for å vise frem disse groteske halvdemonene til de av dere i vårt vidstrakte land som til nå har vært skånet for deres terrorvelde i høytiden.

God jul liksom!

Så hva er viktig når man skal lage en Hasledorullnisse? Vel, først tegner du det ondeste ansiktet du kan forestille deg. Vorter og utvekster er ikke feil. Øynene er sorte. Sleng på noen hvite papirbiter litt tilfeldig i kjeften hans…eller hennes, man ser jo ikke forskjellen! Utrolig detaljerte og flotte klær står i kontrast til det billige nisseskjegget. Topp det hele med digre mannehender som ser ut som om de skal kvele deg, for la oss være ærlige, det er ikke utenkelig! Så må du bremse ned, for en dorullnisse er en dorullnisse og skal ikke være FOR godt laget. En fin måte å dempe ned på er en enkel nisselue av silkepapir fra dagens julekalenderluke, hvor du kanskje, som meg, fikk en snurrebass.

13 kommentarer om “1. dorulldesember

 1. Han ser jo ut som en skikkelig Haslenisse ………. Og godt at silkepapiret kom til nytte enda en gang ;-))

  Liker

 2. hn der haslekarn virke ik mye koseli… ik som dorullnisse engang … til tross for fine silkepapirhua… ser fram til i morra … overimorra og overioveri… uansett. godt laga bastian 🙂

  Liker

 3. Gleder meg til Kvænnissen og Samenissen 🙂 Håper du ikke har glemt Finnmark helt 😉 Og for ikke å snakke om TrønderNissen. Han bør definitivt komme i en eller annen form.

  Liker

  1. Finnmark er ikke glemt, men må nå samene få lov til å ha jula også da? De har jo fått 6. februar… de bare tar og tar 😉
   Trøndernissen ja… det blir nesten for lett? Er ikke han skummelt lik forrige års julebordnisse?

   Liker

 4. Barnebarnet mitt er livredd nisser. jeg har prøvd å fortelle at de ikke er farlige :-/

  Jeg tror jeg enig med han i at nissen bare kan legge pakkene på trappa i år.

  Liker

 5. Var på grensa den her. Lua klarte akkurat å hente den inn under dorullnissekategorien…(øynene var onde som en gammelost yster)

  Liker

Legg igjen svaret ditt her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s