Lego Friends

Etter å ha lest en del blogger og diskusjoner om Legos nyeste serie Lego Friends som blir markedsført mot jenter, måtte jeg bare se nærmere på det for å se om det er så ille som folk skal ha det til. Det ble mye morsomere enn hva jeg hadde trodd. Det ble ikke bare ett innlegg, men to. Det andre innlegget handler om da jeg tok med meg lekene på skolen for å se hva barna mente. Det  kan du lese HER.

lego-friends

Det aller første jeg opplevde som lærer for en femteklasse, var at en av jentene hadde bursdag, og hun ville fortelle om hva hun hadde fått i gaver den dagen. Det var en god del Lego til hennes allerede store samling. Dette var en god stund før Lego Friends, og jeg antar da at at det var snakk om gutte-Lego. Det er litt rart, gutte-Lego, for det er det vel ikke noe som heter? Vi har vanlig Lego, og så denne jente-Legoen. Altså en Lego for alle, og en Lego som gutter ikke skal leke med. Og hvem er det vi er bekymret for? Jentene! Jeg synes det er litt rart?

Lego kommer stadig vekk opp med nye konsepter og møter sjelden noe kontrovers av den grunn. Ikke før de nå henvender seg til en ny målgruppe. En målgruppe som kanskje ikke liker Lego, nemlig de jentene som heller vil leke med dukker og dukkehus. Det er ikke egentlig vanskelig å se hvorfor Lego vil henvende seg til dem, det er da helt naturlig at et firma ønsker å nå ut til en så stor gruppe mennesker som mulig. De har jo alltid tilpasset seg på denne måten. De har henvendt seg til barn som liker å leke med biler, til dem som liker å leke cowboy og indianer, dem som liker roboter, ninjaer og så videre. Det er ikke Legos første forsøk på denne målgruppen heller. De hadde en Lego Paradisa serie i 1992-97 med pastellfarger og strand-tema. Disse brukte tradisjonelle Legofigurer. Så kom de større Legofigurene i belvinne, med ledd og klær, Men Legobrikkene kunne man fremdeles bruke på tvers av de gamle settene.

ff45b2155f8cbbb24ba5d3ef4360f0fd_455x181

imgres
lego-belville-frends-tapety-na-pulpit-9

Så dukker det opp disse nye Legofigurene i Lego Friends som ser mer ut som dukker, men som i beste fall er et krysning av en Legofigur og Polly Pocket. For det er fremdeles mye Lego igjen i figurene. Mer i disse enn i Belville. Du kan selv velge overdel, underdel, hode og hår eller hatt som du selv vil. De kan sitte, men må ha beina samlet, hendene kan heller ikke beveges. De kan vanskelig kalles dukker, de er Legofigurer. Klossene er også de samme, men med en del nyheter i form av små detaljer som mat og interiør. Siden hendene deres er på samme størrelse som de gamle Legofigurene kan man bruke disse tilbehørene på tvers av settene. Som man alltid har kunnet gjort. Noen husker kanskje Fabuland? Det blir mye det samme. Hovedforskjellen er at det er rosa. Og litt turkis. Mest rosa.

6538934801_b105d63d50

Så er Lego sjåvinistiske. Hvordan våger de å henvende seg til jenter som liker å leke med dukker? Det virker som om folk flest som eier en blogg og som ser disse settene, tror at Lego med dette sier at jenter ikke lenger får lov til å leke med tradisjonell Lego. De har nå fått sine nye greier og kan la guttene være i fred. Men det er jo ikke tilfelle. Om Lego ønsker noe, er det vel å selge mer av alt? Og Lego har vært flinke til å lage kjønnsnøytrale leker lenge. De har superhelter, bensinstasjoner, historiske landemerker, hus og hjem. Biler, tog og Harry Potter. Fantastiske Lego Batman! Jeg vet knapt om noen som ikke har et forhold til Lego, gutter, jenter eller voksne. Med et hederlig unntak av min fremtidige samboer, men det skal vi snart få fikset.

Men Lego dreit seg ut, de gjorde det. Og i dag måtte jeg kjøpe meg årets mest forhatte leketøy, nemlig Lego Friends Heartlake News. En nyhetsbil som er på location med ei kake. Og jeg skal ikke fullt og helt forsvare akkurat dette settet, for det er ganske drøyt. Men det har sine gode sider, det har det. Etter hva jeg kan se etter litt googling er dette en versjon av en annen Lego Friends-bil, en slags campingbil, men denne har TV-utstyr. Den har ganske mange deler og er ikke noe enklere å sette sammen enn andre sett. Det er Lego som man kjenner det. Det var gøy å sette det sammen. Det har fine detaljer jeg antar er nye og laget spesielt til dette settet, men jeg er ikke ekspert, så jeg lover ikke noe her. Men delene jeg liker, foruten vanen, er parabolsaken på taket, det lille tastaturet og den kjempestore kaken som tydeligvis har vunnet en pris i en konkurranse som, i likhet med bakeren, ikke er noe sted å finne.

10984660883_397cc4da38

Det mobile nyhetsstudioet er også fint, om enn noe rosa for min smak. Jeg har fått med meg at noen reagerer på at de skal ut og filme en sak om en kake, men jeg synes alt på tv for tiden handler om kaker, så jeg hever ikke et eneste øyenbryn. Hva vil de forresten at skal skje på disse nyhetene? Emma er på saken, og med seg har hun kameramannen Andrew, som ikke har hår, men en caps, ikke et nytt fenomen fra Lego der. Det følger med to headset som passer like godt på Emmas hår som på Andrews caps. Så langt er alt bra, synes jeg.

Så blir det litt trist og vondt. Størsteparten av bilens innside er nemlig et stort speil med lamper over, det er to blomster der som holder en diger hårbørste og en gigantisk leppestift. Og hva slags signaler sender dette? Burde ikke denne reporteren heller fokusere på nyhetstoffet fremfor å se bra ut på kamera? Jo, hun burde kanskje det. Om det er såpass viktig for henne, kunne hun ikke da heller sminke seg hjemme, på en skjønnhetssalong eller noe, og latt akkurat denne bilen være til viktigere saker? Jo, hun burde det. Absolutt. Men burde ikke Lego få lov til å drite litt på draget? Jo, det burde de. De har litt å gå på.

For det finnes riktignok andre Lego Friends-sett med speil og kam og stæsj, men overraskende få. Heartlake er tydeligvis et ålreit sted å bo, med familiehus, sportsbiler, svømmebasseng, high school, juicebar, ballettstudio, ridesenter, yacht, juicebar og bakeri. Beboerne der er livreddere, tryllekunstnere, surfere, oppfinnere En av jentene driver med karate, en har en traktor (!) og en bygger roboter! I tillegg til andre sett jeg hadde elsket som liten.

Mitt største problem med Lego Friends-serien er nemlig at de blir markedsført mot jenter. For jeg står litt på den andre siden i denne saken. Jeg som liten gutt ville elsket et sett som dette. Jeg hadde kanskje ikke vært for gira på det rosa, jeg vet ikke om jeg hadde en rosa fase som liten, men jeg vet om flere smågutter som elsker rosa. Og det hadde ikke hatt så mye å si. Jeg hatet biler som liten. De kunne jo ikke snakke sammen engang! Det måtte være noe med menneskelige egenskaper. Jeg elsket å leke med venners He-Man og Turtles-figurer, venninners Barbie, Ken og My Little Pony. Ok, ikke så mye ponniene, for de var ubrukelige, men de dukkene som stelte med ponniene. Hjemme ble det mest Lego og Playmo, og generelt små figurer. Også actionfigurer, men enten det var tøffe soldater eller søte jente- eller dyrefigurer, skulle de alltid ut på eventyr sammen. Det var aldri krig eller moteshow, det var alltid eventyr. Jeg tror ikke jeg var så veldig annerledes enn andre unger( jeg tror bare jeg har holdt på litt lenger enn gjennomsnittet). Jeg tror de fleste barn tar de ferdige settene og leker som det blir markedsført en gang eller to, og så endrer de settingen. Og hvorfor kan ikke da gutter få gleden av å leke med slike sett? Noen få fargeendringer ville gjort det litt mer nøytralt, og speilet med leppestift og børste er bare total bom, men det er jo det som er det fine med Lego. Du kan ta det vekk. Det er ikke så forbannet god plass i den bilen uansett, så det er ikke akkurat noen fare for at det kommer til å virke tomt.

Jeg tror ikke det er så uvanlig at jenter ønsker seg, og får, tradisjonelle Lego-sett. Men om det er så mange gutter som våger seg på å ønske seg bakeriet i Heartlake er jeg usikker på. Og det er synd, for det er et pent sett, synes jeg. Jeg kunne gjerne hatt det i Lego-byen min. Dersom jeg hadde hatt en Lego-by… noe jeg tror jeg skal prøve å forhandle meg frem til. Figurene er heller ikke så dumme. Jeg synes de ser litt ut som Lego-manga-figurer. Hadde det blitt markedsført som Manga-Lego hadde jeg kanskje ikke hatt noe å fylle denne bloggen med. Men jeg hadde hatt dritmasse ny Lego!

Dagen etter tok jeg som sagt med settet på skolen og sjekket hva kidsa syntes. Les om det HER!

En kommentar om “Lego Friends

Legg igjen svaret ditt her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s